Ella Kanninen palaa televisioon uusilla ohjelmilla:

Ellan matkassa Etelä-Italiassa ja Merkkien salat

 

Ella elää onnellista perhe-elämää kauniin Toscanan maalaismaisemissa ja kirjoittaa elämänmakuisesta Italiasta. Työt kutsuvat hänet tavan takaa takaisin Suomeen. Tammikuussa Yle esittää Ellan dokumenttisarjan Italiasta ja syksyllä alkaa Merkkien salat.

 Pitkä, hoikka ja hymyilevä nainen saapuu kahvilaan. Ennen kuin ehdin tervehtiä naapuripöydän pariskunta ponnahtaa ylös huudahtaen: ”Ella, ihanaa nähdä pitkästä aikaa!” Sitten vaihdetaan poskisuudelmia, halaillaan ja rupatellaan. Vanhoja tuttuja Suomen Rooman instituutista Villa Lantesta.

Ellan matka Vihdin Nummelasta Italian maaseudulle on ollut tapahtumarikas seikkailu. Vanhemmat erosivat Ellan ollessa 9-vuotias. ”Jäin asumaan kahdestaan äitini ja koirien kanssa. Äidin suuri intohimo oli matkustaminen. Hänen mottonsa oli, että ennemmin uusi matka kuin uusi sohva.” Intohimo matkustamiseen ja vieraisiin kulttuureihin heräsi jo lapsena. Nuorena Ella ymmärsi, että Nummelan, Helsingin ja Suomenkin ulkopuolella on jotain, joka häntä kiehtoo. Hänelle oli itsestään selvää, että hän lähtee kirjoitusten jälkeen ulkomaille. Lukion jälkeen kuluikin vuosi kielikurssilla Ranskassa. ”Minulla ei ollut opiskelupaikkaa ja lähdin ruotsalaisen ystävättäreni Jennyn kanssa Monte Carloon tarjoilijaksi rantaravintolaan. Jenny jäi sille tielle, mutta minulla alkoi omatunto kolkuttaa, että opiskelemaan pitää lähteä.” Ella lähti Tarton yliopistoon, josta valmistui toimittajaksi ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 1999.

”Opiskeluaikana pääsin mukaan äitini vetämille kaukomatkoille tulkiksi. Näillä matkoilla sain kokemusta ryhmämatkojen vetämisestä ja kävin mm. Aasiassa ja Afrikassa.” Matkustamisesta tuli yksi Ellan elämän tärkeimmistä asioista, jolle löytyy aina tilaa kalenterista. Matkailu opettaa suvaitsevaisuutta ja elämä muuttuu kaikin tavoin rikkaammaksi. ”Nummelasta tai Helsingistä en ajattele koskaan, että ovatpa ne pieniä ja tylsiä. Maiden ja kaupunkien vertailua en harrasta. Voisin erittäin mielelläni muuttaa Helsinkiin ja uskon, että täältä löytyisi töitäkin. Pakkoa olla poissa Suomesta en tunne, mutta rakastumisen ja perheen perustamisen myötä täytyi tehdä päätöksiä.” Tavaroista tai taloista luopuminen ei ole Ellalle vaikeaa, mutta ystävistä ja ihmisistä luopuminen on. ”Omat poikani ovat nyt 7 ja 10 -vuotiaita ja heille täytyy tarjota pysyvä koti ja juuret. Aivan kuten itsellänikin oli siellä Nummelassa 18 vuotta.”

 

Toimittajasta tv-töihin

Ellan ensimmäinen työpaikka oli A-lehdissä. Uransa alussa hän oli kesätoimittajana Kauneus & Terveys -lehdessä ja Matkamedia-lehdelle Ella teki matkailujuttuja. Vuonna 2000 hän pääsi Ylen aamutelevisioon kesätoimittajaksi. ”Kesällä 2001 lähdin kielikurssille Bolognaan ja se oli sitten vähän niin kuin menoa. Italian kielen olin halunnut oppia jo pidempään ja kielikurssi oli hyvä alku. Vähän kollegat ihmettelivät, että mitä sinä nyt sinne makaronimaahan lähdet.” Hän palasi vielä Ylen uutisiin, mutta irtisanoutui vuonna 2004 uutistoimittajan työstään.

Pian sen jälkeen Ella valittiin kieliohjelmiin Talo Italiassa, Talo Espanjassa ja Talo Ranskassa. Huippusuositussa viihdespektaakkelissa Tanssii Tähtien kanssa julkisuuden raadollisuuskin tuli tutuksi. ”Työ antoi myös itsevarmuutta ja vaikka olen maanläheinen ihminen, niin olihan se glamour ihanaa.”

Elämä odotti Italiassa mutta suurin osa töistä oli Suomessa. Italiassa Ella teki Il Viaggiatore matkailuohjelmaa neljä vuotta. ”Opiskelin siihen aikaan stipendillä kansainvälisiä suhteita ja taloutta Milanon yliopistossa ja siihen kuului pakollinen kesäharjoittelu. Pyysin päästä televisioon, koska se maailma oli jo Ylestä tuttu. Sain harjoittelupaikan Rete4 uutisiin aika despoottisen Emilio Feden alaisuuteen. Hän oli Berlusconin hyvä ystävä ja objektiivinen uutistyö oli hieman toista kuin BBC:n tai Ylen toimituksissa”, muistelee Ella huvittuneena. Kaikkien haastateltavien piti olla aiheesta riippumatta hyvännäköisiä ja Berlusconin minuuttien mittaiset monologit olivat näkyvästi esillä. ”Eräänä päivänä esimies kutsui minut luokseen ja kertoi, että nyt sinun täytyy mennä uuden matkailuohjelman koekuvauksiin. Siihen tarvitaan naisjuontaja. Koekuvauksissa piti kertoa mitä näen Afrikan savannilla. En oikeasti edes tiennyt mikä on leijona tai kirahvi italiaksi ja kieli takelteli muutenkin.” Ohjelmassa oli rautainen ammattilaistiimi ja heidän kanssaan Ella kävi noin 40 maassa. Ja kyllä siinä kielitaitokin karttui. Jossain vaiheessa piti päättää alkaako tosissaan puskea eteenpäin Italian kivikovassa tv-maailmassa vai pitääkö kiinni Suomen kuvioista. Ella valitsi jälkimmäisen.

 

Ella palaa ruutuun

Seitsemän jakson pituinen Etelä-Italiaan sijoittuva sarja Ellan matkassa tulee Yle Teemalta ja Areenalta. ”Calabriassa, Basilicatassa ja Sisiliassa mennään normannien jalanjäljillä, maistellaan pizzaa Napolissa ja kuullaan muun muassa, miten järjestäytynyt rikollisuus on vaikuttanut leipomoyrittäjän arkeen.”

Syksyllä Ylellä alkaa symbolien maailmaan sukeltava Merkkien salat. Sitä Ella tekee yhdessä symbolitutkija Liisa Väisäsen kanssa. ”Hän on symbolien tuntijana ja merkkien selittäjänä täysin suvereeni guru ja toimii ohjelmassa asiantuntijana. Kierrämme Suomessa, Ranskassa ja Espanjassa tutustumassa arjen symboleihin. Liisa tulkitsee merkkejä ja minä olen se ihmettelevä kansalainen, että hetkinen hei mikä tuo nyt oli.” Mielenkiintoinen aihe herättää varmaan laajempaakin keskustelua. Tärkeässä osassa ovat Liisa Väisäsen luennot symboliikasta ja kuvien kielestä.

Kirjoja, kohtaamisia ja haave lomasta ilman kännykkää

Kirjoittaminen on Ellalle tapa ilmaista itseään. Ystävänsä huippuvalokuvaaja Ofer Amirin kanssa Ella on tehnyt kaksi kirjaa Italiasta. Kustannustalo Tammi tilasi Ellalta lifestyle-kirjan ja niin syntyi Ellan Toscana – kyläelämää Italiassa, joka kuvaa hauskasti ja värikkäästi Ellan elämää pienessä italialaisessa maalaiskylässä. Ellan uusin kirja, Ella – Kotona Italiassa on mainio ruokaretki Ellan ystävien luo. Kirjassa tavataan mm. hotelliyrittäjä Jaana Nakari ja Sukulan porukka. Mukavaa matkalukemista molemmat. ”Romaania tuskin koskaan kirjoitan, mutta on ihana kirjoittaa kohtaamisista ihmisten kanssa. Pointti on siinä, että kun maailmassa tapahtuu mitä hirveämpiä asioita tarvitsemme arkipäivän kohtaamisia ihmisten kanssa. Ymmärrys toistemme arjesta ja tavoista yli rajojen luo turvallisuutta, tietämättömyys luo konflikteja.”

Ella suunnittelee uusia ohjelmaideoita ja miettii kauanko tv työllistää kameran edessä. ”Ymmärrän hyvin, jos aika ajaa ohi ja silloin pitää olla plan B valmiina. Pojat ovat jo sillä tavalla isoja, että voidaan tehdä muutoksia elämässä ja onneksi mieheni voi työnsä luonteen vuoksi muuttaa. Näitä perusasioita mietin, sitä missä on hyvä olla.”

Viime vuosi oli työn kannalta raskas. Matkustusta oli turhankin paljon. Piti toimia asiantuntijana ja tulkkina, järjestellä haastatteluja ja kuvauksia, ideoida ja käsikirjoittaa. ”Nyt haluaisin lähteä poikien kanssa Afrikkaan, paikkaan josta en tiedä mitään, ja upottaa kännykän merenpohjaan.” Ella haaveilee pelastavansa orankeja Borneossa tai lähtevänsä mukaan delfiinien pelastusprojektiin. Eläinten löytökodit ovat myös lähellä hänen sydäntään. Iloisen ja pirteän Ellan julkisuuskuva on positiivinen. Monen mielestä hän on lähes superihminen. ”On minussa toinenkin puoli, se Ella, joka haluaa vetäytyä hiljaisuuteen pohdiskelemaan maailman menoa.”

 

Teksti: Teppo Viiperi
Kuvat: Ofer Amir

X