Libanon - pidennetty viikonloppu Beirutissa on täynnä elämyksiä

Markus Mäntykannas matkusti syksyllä Libanoniin osana Lähi-idän kierrostaan. ”Tarkoituksenani oli tutustua pääkaupunkiin Beirutiin ja sen lähiympäristöön. Aikaa oli neljä päivää, joten valitettavasti aikaa ei riittänyt koko maan läpikäymiseen, mutta Beirutissa voi hyvin viettää vaikkapa pidennetyn viikonlopun – nähtävää ja koettavaa on juuri sopivasti”, Markus kertoo.
Lue tästä Markuksen vinkit yhteen Lähi-idän mielenkiintoisimpaan kohteeseen.

Beirutin pilvenpiirtäjät ja hotelli Rotana Lebanon.

Beirutin suosio kasvaa – mikä kaupungissa houkuttelee?

Beirutia kutsuttiin muutama vuosikymmen sitten Lähi-idän Pariisiksi ennen kuin levottomuudet puhkesivat 70-luvulla. Beirutin vanhan kaupungin arkkitehtuurissa on hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä keskieurooppalaisten suurkaupunkien kanssa, ja lisäksi alue on yksi Beirutin liberaaleimmista – vanha kaupunki on täynnä tyylikkäitä kahviloita, tunnelmallisia ravintoloita, kivikirkkoja ja länsimaalaista huippumuotia myyviä liikkeitä. Vanhassa kaupungissa kuvattavaa riittää ja lompakkoonsa saa helposti ison loven, jos shoppailukärpänen iskee.

Markus ihailee Rouchessa näkymää Välimerelle.

Suuntaa Roucheen

Näkemisen arvoinen on Rouchen kaupunginosa, jonka ensivaikutelma muistutti New Yorkin kaltaista megapolia: pilvenpiirtäjiä, länsimaalaisia ravintolaketjuja ja sangen vilkas liikenne. Beirutin parhaat näköalat Välimerelle ja kaupunkiin avautuvat kiistatta Rouchen rannoilta, jossa kuuluisat Rouchen kivimuodostelmatkin sijaitsevat. Rouche vetää puoleensa turisteja hulppean rantabulevardin ja kuuluisien Rouche-kivien vuoksi. Alueella on useita luksushotelliketjuja, ja jos kukkaro ei anna myöden majoittua näissä, kannattaa piipahtaa esimerkiksi Raouché Arjaan by Rotana -hotellin kattoterassilla illallisella tai lasillisella. Hotellin huipulta avautuu hulppea maisema kuuluisien Rouche-kivien yli Välimeren auringonlaskuun ja lisäksi katolta voi bongailla viiden minuutin välein läheiselle lentokentälle laskeutuvia lentokoneita.

Rouchen kuuluisat kivet, Pigeon Rocks.

Se ruoka…

Libanonilainen ruoka vei muuten sydämeni mennessään! Olen vannoutunut mausteisen liharuuan ystävä ja vatsani nautti koko reissun ajan. Libanonilaisen ruuan valmistus vie paljon aikaa, mutta se tehdään sydämellä. Suosittuja ruokia ovat mm. Kaftat eli karitsan jauhelihasta valmistetut kebab-vartaat, hummus ja arabialainen salaatti, mezeä syödään yleisesti alkuruokana. Siinä missä Suomessa valtaosa lihatarjonnasta on sikaa, nautaa tai kanaa, Libanonissa suositaan karitsaa. Kattavan ravintola-annoksen hinta jälkiruokineen on noin 15-25 euroa. Libanonissa on tippikulttuuri eli laskun loppuhintaan on hyvä lisätä tarjoilijan tippiä n. 10-15 %.

Beirut-vanhakaupunki.

Sulassa sovussa

Beirutin kaupunki on jaettavissa kahteen osan: kristittyjen ja muslimien osaan. Nämä alueet voi selvittää etukäteen ja tehdä matkasuunnitelmansa sen mukaisesti. Kristitty osa on liberaalimpaa aluetta ja esimerkiksi Beirutin downtown kuuluu tähän. Alueella on yökerhoja, alkoholia myydään liikkeissä ja pukeutuminen on vapaampaa. Muslimien kaupunginosassa erityisesti naisten on syytä noudattaa hyvän etiketin mukaista pukeutumista, joskin täälläkin olin havaitsevinani länsimaalaisia turisteja, jotka liberaalimmasta pukeutumisesta huolimatta sulautuivat hyvin joukkoon.

Beirutin vanhakaupunki.

Museoita ja moskeijoita

Valitettavasti minulta loppui aika kesken, mutta kulttuurista kiinnostuneiden kannattaa käydä tutustumassa myös Beirutin lukuisiin museoihin, mm. Beirutin kansallismuseota, National Museum of Beirut, paikalliset suosittelivat vilpittömästi. Vanhan kaupungin kupeessa sijaitseva Mohammad Al-Amin Mosque on kaupungin hulppeimpia nähtävyyksiä, Hamran kaupunginosassa sen sijaan voi tehdä edullisempia ostoksia ja ruokailla paikallisten seassa edullisesti.

Maksuvälineinä Libanonissa kelpaavat USA:n dollarit ja paikallinen Libanonin punta.

Lähinähtävyydet ja liikkuminen alueella

Itse olen suorittava aktiivimatkailija, enkä viihdy samassa paikassa useampaa päivää – kaipaan lomalla paljon uusia maisemia ja virikkeitä ympärilleni. Täten päätin tehdä useammankin päiväreissun lähikaupunkeihin ja nähtävyyksiin. Kulkuneuvoina kannattaa suosia joko Über-taksia, jota varten kannattaa ladata sovellus. Paras keino päistä lentokentälle ja takaisin on Über. Hinta määräytyy jo etukäteen ja kyydit ovat luotettavia. Überilla voi tehdä kohtuuhinnalla päiväreissuja myös läheisiin kaupunkeihin ja nähtävyyksiin.
Libanonilaisen tuttavani avustamana tutustuimme mm. lähistön uimarantoihin, luoliin, vuoristoon ja historialliseen Bybloksen kaupunkiin. Muutaman vuorokauden aikana voi käydä tutustumassa ainakin seuraaviin mielenkiintoisiin kohteisiin:

  • Jeita Gretto -luolasto (Euraasian suurimpia luolia, jonka sisällä on kristallinkirkas järvi, jolle pääsee veneilemään)
  • Bybloksen historiallinen kaupunki
  • Liberaali kaupunki, jossa edullisia rantaravintoloita ja hiekkauimarantoja. Potentiaalia kasvaa tulevaisuudessa Libanonin merkittävämmäksi rantalomakohteeksi.
  • Beirutin vuoristo ja libanoninsetrimetsät

Jeita-luolasto.

Paras aika matkustaa syksyllä – kesät erittäin tukalia

Sijainti Välimeren rannalla tuo Beirutin alueelle runsaasti kosteutta ympäri vuoden. Kesät ovat aurinkoisia, kuumia ja suuren ilmankosteuden vuoksi tukalia. Miellyttävin aika matkustaa on syys-lokakuu, jolloin lämpötila hienoisesti laskee, mutta sademäärät ovat vielä vähäisiä. Merivesi on vielä 25-asteista.
Talvella ja keväällä alueella esiintyy runsaitakin sateita ja tuulia. Beirutin edustalla oleva vuoristo saa lumipeitteen ja laskettelukeskukset avautuvat.

Varo liikennettä ja vältä pimeitä takseja

Paras tapa liikkua Beirutissa on luotettava taksi tai Über. Julkinen liikenne ei välttämättä ole säännöllistä ja liikenne on paikoin kaoottista. Suojateitä ei juurikaan ole, eikä niiden kohdalla pysähdytä. Moni autoilija ajaa ylinopeutta, eikä liikennesääntöjä aina noudateta. Erityisesti tietä ylittäessä kannattaa olla tarkkana, samoin myös risteysalueilla. Iltapäivisin liikenne ruuhkautuu ja pieniinkin etäisyyksiin voi kulua runsaasti aikaa.
Pimeitä takseja on myös syytä välttää ja hinta on hyvä sopia aina etukäteen. Überilla matka lentokentältä keskustaan maksaa n. 15-20 dollaria ja lyhyempi viiden kilometrin pituinen matka 5-10 dollaria.

Libanonin hintataso on ympäröiviä maita korkeampi ja erityisesti osa palveluista, kuten hotellit ja ravintolat, voivat yllättää kalleudellaan.

Turvallisuustilanne melko hyvä, muutamia alueita on syytä välttää.

Syyrian-kriisin aikana Libanoniin ja Beirutiin on vyörynyt runsaasti pakolaisia ja tämä näkyy katukuvassa. Syyrialaisia pakolaisperheitä on erityisesti Rouchen alueella ja siitä etelään päin – useimmat heistä ovat harmittomia, mutta kerjäämiseen kannattaa totutella.
Lentokentän pohjoispuolella sijaitsevia lähiöitä on syytä välttää, sillä ne ovat Beirutin levottomimpia ja köyhimpiä alueita. Muutoin Beirut vaikutti varsin turvalliselta paikalta, varsinkin jos pysyttelee Rouchen ja keskustan ympäristössä. Libanonissa on 2000-luvulla esiintynyt useita terrori-iskuja, mutta lisääntyneiden turvatoimien johdosta vuonna 2017 terrori-iskut ovat käytännössä loppuneet.

 

Markus Mäntykannas

Articles

Find More  

Jiangsun maakunta on Kiinan puutarha

Finnairin lennot Itä-Kiinan Nanjingiin tuovat Jiangsun maakunnan historialliset nähtävyydet matkailijoiden ihailtaviksi entistä helpommin. Jiangsun matkailuviranomaiset järjestivät yhdessä Finnairin kanssa alueen matkailuseminaarin Helsingissä. Nanjing on Finnairin seitsemäs kohde Kiinassa. Suorat lennot tähän liki neljän miljoonan asukkaan kaupunkiin alkoivat toukokuun alussa. Nanjing sijaitsee noin kolmensadan kilometrin päässä Shanghaista luoteeseen. Jiangsua kutsutaan Kiinan puutarhaksi. Maakunnan halki virtaa sekä Aasian pisin joki, Jangtse, sekä …

Continue reading  

Finnair yhteistyöhön Cathay Dragonin kanssa

Finnair on solminut codeshare-yhteistyösopimuksen Cathay Pacific Airlinesin kanssa. Codeshare-sopimus koskee Hongkongissa sijaitsevan Cathay Pacific Airlines -yhtiön tytäryhtiön Cathay Dragonin liikennöimiä reittejä Hongkongin ja valittujen Aasian kohteiden välillä. Finnairin asiakkaat voivat lentää Cathay Dragonin yhteyksillä Hongkongista Hanoihin ja Danangiin, Vietnamiin Yangoniin, Myanmariin Phnom Penhiin ja Siem Reapiin, Kambodžaan Lisäksi 11. heinäkuuta alkaen Finnairin asiakkaat voivat lentää Hongkongista Cathay Dragonin lennolla Kuala …

Continue reading  

Maailman paras paikka – West Perth

Maailman suurimman analytiikkatalon SASin tekemän laajan data-analyysin mukaan Australian West Perth on maailman paras paikka. Tutkimuksessa oli mukana 193 maata ja 150 000 paikkakuntaa. Tutkimuksessa yhdisteltiin koneälyn avulla arviointimateriaalia julkisesti saatavilla olevista lähteistä, muun muassa kaupunkitutkimuksista, sosiaalisista medioista (esimerkiksi TripAdvisorista ja Twitteristä), geodatasta sekä tilastopalvelujen ja -virastojen raporteista. West Perth sai runsaasti pisteitä ravintoloistaan ja ostosmahdollisuuksistaan, kulttuuritarjonnastaan sekä turvallisuudestaan ja infrastruktuuristaan. …

Continue reading  

Laitonta hotellibisnestä Pattayalla

Thaimaan Pattaylla on pidätetty seitsemän hotellinpitäjää, jotka pyörittävät hotelleja ilma tarvittavia lupia. Pidätetyistä kolme on ulkomaalaisia; hollantilainen, intialainen ja ranskalainen. Monet hotelleista ovat edelleen varattavissa mm. ebookersin, booking.comin, Hotels.comin, TripAdvisorin ja Agodan sivuilla. Hotellista mm. Jomntien Thani Hotel ja La Viman Resortit ovat suosittuja ulkomaalaisten keskuudessa. Laittomasti toimivat hotellit ovat: Central Pattaya Residence E-Outfitting Boutique Hotel Boutique City Hotel Le …

Continue reading  
X