Uusi-Seelanti, Rotorua

Markus Mäntysaaren maailmanvalloitus on edennyt. Nyt matka vei hänet Uuteen-Seelantiin, mistä reissu jatkui Tongalle. Matkakuulumiset Tyyneltämereltä toisessa jutussa. Mutta nyt Markuksen matkassa Uuteen-Seelantiin.

  

Käytännön vinkkejä Uuteen-Seelantiin matkustavalle ja Rotoruaan

Suuntasin ystäväni ja hyväksi toteamani matkakumppanin kanssa kiertämään Uuden-Seelannin pohjoissaarta. Tässä jutussa keskityn kertomaan kokemuksiani ja vinkkejä Rotaruan ympäristöstä, joka on Pohjoissaaren yksi suosituimpia kohteita. Seuraavassa jutussa kerron laajemmin muista Pohjoissaaren kohteista.

Uusi-Seelanti oli aina ollut haaveissani matkakohteena, mutta kalliiden ja pitkien lentojen takia matkapäätös lykkääntyi aina vain eteenpäin. Reilu puoli vuotta ennen matkaa satuin kuitenkin bongaamaan Facebookin “Lentodiilit” -yhteisön kautta Air Chinan ohittamattoman hyvän tarjouksen Uuteen-Seelantiin: meno-paluu alk. 700 euroa. Tähän tarjoukseen oli pakko tarttua.

Koita nukkua!

Uuden-Seelannin aikaero Suomeen on +11 tuntia. Aikaerorasitukselta oli siis hankala välttyä, mutta muutamalla tunnetulla vinkillä sitä voi yrittää lieventää. Yleisenä nyrkkisääntönä sanotaan, että länteen suuntautuvilla lennoilla pitäisi valvoa ja itään päin mentäessä nukkua.
Itäinen jetlag toden teolla iski pahemmin kuin läntinen, mutta melatoniini toi tähän avun ennen kuin paikalliseen rytmiin tottui. Melatoniinin käyttö suositellaan aloitettavan jo muutama päivä ennen matkalle lähtöä ja jatkettava ainakin muutaman päivän, kunnes unirytmi tasaantuu. Kevyt liikunta alkuillasta auttoi myös palautumista ja silmälaput valoisaan aikaan nukkumista. Siirtyminen Suomen kaamoksesta 15-tuntiseen päivänvaloon oli melkoinen muutos.

Auto tai bussi alle ja menoksi

Paras tapa liikkua Uudessa-Seelannissa on vuokra-auto. Kaupunkien ja mielenkiintoisten kohteiden välillä kulkeva bussiverkosto on myös verrattain hyvä. Oma valinta oli kuitenkin vuokra-auto, vaikka vasemman puoleiseen liikenteeseen lähteminen tuntuikin 30 tunnin matkustusajan jälkeen suorastaan itsetuhoiselta ajatukselta. Uuden-Seelannin liikenne oli kuitenkin kaikin puolin rauhallista ja länsimaalaista, ja selkeiden tiemerkintöjen ansiosta pysyimme koko ajan oikealla kaistalla, eikä vaaratilanteita tullut.

Aucklandin lentokentältä Rotoruaan matkaa on noin kolme tuntia. Majoitusvaihtoehtoja on lukuisia: pienellä budjetilla matkaaville hostelleja, keskitason budjetilla löytää jo spa-palveluita tai kuumia lähteitä sisältäviä majoitusvaihtoehtoja. Rotorua on yksi Uuden-Seelannin suosituimpia turistikohteita, joten majoitukset kannattaa varata hyvissä ajoin.

Vihreässä ja kuumassa järvessä, Rotowhero, pulahtaminen sateisena päivänä oli suorastaan absurdi kokemus!


Maailman haisevin kaupunki?

Vulkaaninen aktiivisuus ja maanalaiset rikkipurkaukset ovat suurimmillaan nimenomaan Rotoruan ympäristössä. Käytännössä tämän huomaa mädäntyneen kananmunan hajuna koko kaupungin ympäristössä, kun rikkiyhdisteet pääsevät kuumien lähteiden ja järvien kautta hengitysilmaan. Hajuun osasi kuitenkin suhtautua positiivisemmin kuin tiesi sen alkuperän. Voimakkaimmat hajut ovat tyypillisesti peräisin alueen itäosan Te Ngae – järvestä. Voimakkaan sateen jälkipuolella haju voi olla hyvinkin voimakas.

Kaupunkinähtävyydet jäivät kohdallamme melko vähiin, sillä halusimme keskittyä alueen poikkeuksellisiin luontokohteisiin ja kuumiin lähteisiin. Monesta paikallisesta majoitusliikkeestä saattaa löytyä kuuma lähde omasta takaa, ja näitä kylpyjä näki jopa paikallisten kotipihoilla. Pääsääntöisesti Rotoruan keskustan ympäristössä olevat kuumat lähteet on kuitenkin jalostettu kaupalliseen käyttöön, ja ns. villit ja vapaat lähteet löytyvät Rotoruan eteläpuolelta.

Rotoruassa kannattaa kuitenkin käydä katsomassa Rotorua-järven ympäristö, joka maisemiensa puolesta voisi olla pala Suomea. Järvi tarjoaa hyvät mahdollisuudet kalastukselle, uinnille ja vesiurheilulle.

Rotoruan keskustasta löytyy suurempi kuumien lähteiden esiintymä, jonka ympäristössä voi lenkkeillä ja lämmitellä viileänä päivänä. Lämpö ja alueen runsas vesihöyry tekevät hyvää iholle. Osuimme lenkkeilemään alueelle viileänä iltana, mutta järven ympäristössä oleva runsas lämpö ja vesihöyry saivat olon tuntumaan aivan kuin olisi ollutkin höyrysaunassa.

Lady Knox Geysirin lämmössä.


Parhaat luontokohteet Rotoruan eteläpuolella

Olin jo etukäteen kuullut paljon mielenkiintoisia kertomuksia Rotoruan eteläpuolisista kuumista lähteistä ja vesiputouksista. Pitkäaikainen haaveeni kävikin toteen, kun pääsin pulahtamaan useaan “villiin” (luonnonvaraiseen) kuumaan lähteeseen.

Rotoruasta etelään päin 5-tietä ajettaessa tulee risteys Old Walotapu Road ja tänne kääntymisen jälkeen ensimmäisenä vastaan tulee vihreä järvi, Rotowhero, jossa uiminen tuntui aivan absurdilta! Veden lämpötila oli arviolta yli 40 astetta ja järven pintavesi kirkkaanvihreää – niin ja ne vehreät vuorimaisemat ympärillä, huh huh, kuin sadusta. Ja kävipä “onni”, että näille päivälle sattui kunnon kaatosade ja suorastaan myrskyinen sää. Tämän johdosta alueella ei juurikaan ollut turisteja ja kuumissa lähteissä uiminen tuntui astetta erikoisemmalta kokemukselta.

Samaiselta alueelta löytyy kuuluisa Wai-O-Tapu Thermal Wonderland -keskus, joka kätkee sisälleen hienon kävelyreitin kuumien lähteiden, mutapaikkojen, eksoottisen luonnon ja värikkäiden vulkaanisten toiminnan aiheuttamien värikkäiden muodostelmien halki. Opastetulle ja maksulliselle kierrokselle emme kuitenkaan halunneet lähteä ja mielestäni saimmekin ihan tarpeeksi irti itse kiertelemällä aluetta ja löytämällä mielenkiintoisia kohteita. Kannattaa käydä katsomassa esimerkiksi upea kuuma lähde vesiputouksen alla lähellä toista upeaa kohdetta, Lady Knox Geysir.

Kuumissa lähteissä pää kannattaa pitää visusti veden yläpuolella.


Amebavaara!

Jos kuumiin lähteisiin mielii pulahtaa, kannattaa pää pitää koko ajan veden yläpuolella. Erityisesti lämpimässä ja seisovassa vedessä on havaittu hengenvaarallista amebalajia, joka nenäkanavaan joutuessaan voi tunkeutua ihmisen aivoihin saakka ja aiheuttaa lähes varman kuoleman. “Aivoameebasta” selviämisen todennäköisyys on yhden prosentin luokkaa, joten tätä riskiä et ehkä halua ottaa.

Maori-kylässä

Matkalla vulkaaniselle alueelle kannattaa myös pysähtyä Maori-kylään, Tamaki Maori Village, jossa saa erinomaisen kosketuksen alueen Maori-kulttuuriin. Yli 700 vuotta vanha alkuperäiskansan kulttuuri on voimakkaasti nähtävillä Uudessa-Seelannissa. Toisena virallisena kielenä onkin maori. Rotoruan ympäristöstä löytyy myös useita vaelluskohteita, mutta valitettavasti aika ei niihin enää riittänyt.  Uuden-Seelannin luontonähtävyyksiä on pinta-alaan nähden niin paljon, että tuskin missään muualla maapallolla näin pienellä alueella näkee yhtä paljon!

Roturan ympäristössä on useita maorikohteita, joissa voi käydä tutustutumassa vanhaan maorikulttuuriin. Kuva: Maori village; Flickr


Täydellinen ilmasto

Yksi asia, mihin itse alueessa ihastuin, oli sen miellyttävä – no joskin meidän kohdalla poikkeuksellisen sateinen sää. Rotoruan alueen ilmasto on suomalaisen näkökulmasta melko miellyttävä ympäri vuoden: kesäkuukaudet ovat lämpimiä mutta eivät kuumia, talvet puolestaan leutoja joskin hyvin sateisia. Alueen topografian ja Tyynen valtameren vuoksi Rotorua on yksi pohjoissaaren sateisimpia paikkoja ja vuotuiset sademäärät ovat yli 1000 mm. Sateisimmat kuukaudet ovat yleensä kesä-elokuu ja vähäsateisin tammikuu, joskin tällöinkin sataa keskimäärin enemmän kuin yhtenäkään kuukautena Suomessa.

Olimme paikalla tilastollisesti kuivimpana aikana, mutta saimmekin niskaamme muutamassa päivässä kolmen kuukauden sateet ja voimakkaan kesämyrskyn. Alueella satoi yhtä soittoa kolme vuorokautta putkeen ja voimakas tuuli kaatoi puita. Vaihtelu alueella on siis hyvin suurta, ja tästä tulikin mieleen Suomen kesäsää, joskin lämpimämpänä versiona.

Ihosta kannattaa Uudessa-Seelannissa pitää huolta. Sää voi tuntua viileältä tai olla pilvinen, mutta tästä huolimatta auringon ultraviolettisäteily on korkea. Aurinkoisina päivinä säteily on yhtä voimakasta kuin Välimerellä kesäaikana, joten aurinkorasvan käyttö on ihan ehdoton juttu. Uudessa-Seelannissakaan ei kannata viileyden antaa huijata itseään – aurinko polttaa ja voimakkaasti erityisesti joulu-helmikuussa.

 

Markus Mäntykannas
Tammikuu 2018

Articles

Find More  

Thaimaan Nan on siistein turistikaupunki

Pohjois-Thaimaassa, Nan-joen varrella sijaitseva Nan sai ASEAN-järjestön siisteimmän turistikaupungin palkinnon. Nan on hiljainen ja rauhallinen provinssi, jossa on useita vaikuttavia temppeleitä, hieno museo sekä laadukkaita ravintoloita ja baareja kaupungin joenvarsialueella. Thaimaan turistiviranomaisten lanseeraama ”Open to the New Shades” -kampanja pyrkii tuomaa esille Thaimaan vähemmän tunnettuja – mutta yhtä kaikki upeita kohteita. Nan on yksi kampanjan kohteista. Nanin provinssissa on yhteensä kuusi …

Continue reading  

Phuket ja Phang Nga Michelin-oppaaseen

Thaimaan matkailutoimisto (TAT) on laatinut yhdessä Michelin-oppaan kanssa toisen Thaimaan Michelin-oppaan. Uusi opas nimeltä Michelin Guide Bangkok, Phuket and Phang Nga 2019 on laajennettu painos, joka ei käsitä pelkästään pääkaupungin ruokatarjontaa vaan mukana ovat myös ympäröivät kaupungit sekä kaksi maan eteläisintä maakuntaa. Tähän laajennettuun painokseen arvosteltiin 217 ravitsemusalan ja 67 majoitusalan yritystä. Näistä neljä sai kaksi tähteä ja niiden joukossa …

Continue reading  

Matkalla Hongkongiin?

Hongkongin naapurissa Macaossa vietetään joulukuussa Macao Light  –festivaalia. Tänä vuonna sen teemana on aika. Hongkongista on Macaoon noin tunnin bussi- tai lauttamatka. Macaossa on luvassa gastronomian, arkkitehtuurin, kulttuurin ja luovuuden juhlaa. Tapahtuma kuvastaa Macaolle tunnusomaista läntisten ja itäisten kulttuurien liittoa, joka on seurausta yli 400 vuotta kestäneestä portugalilaisvallasta. Festivaali nostaa esiin paikallisten nostalgisia tarinoita ja lapsuusmuistoja, ja vie siten osallistujat …

Continue reading  

Bangkokin taidebiennaali

Bangkokin taidebiennaali 2018 on kutsunut taiteilijoita eri puolilta maailmaa luomaan nykytaidetta teemalla ”Beyond the Bliss”. Nykytaide on biennaalissa esillä useilla historiallisilla paikoilla Chao Phraya -joen varrella, Bangkokin taide- ja kulttuurikeskuksessa (BACC), One Bangkokissa ja muilla julkisilla paikoilla. Kansainvälinen kuraattoritiimi on valinnut biennaaliin 75 taiteilijaa eri puolilta maailmaa. Näyttely on avoinna 3. helmikuuta 2019 saakka. Bangkokin taidebiennaali 2018 on ensimmäinen laatuaan …

Continue reading  
X