Philadelphiassa ollaan Amerikan Yhdysvaltojen syntysijoilla

Phillyyn kannattaa mennä katsomaan historiallisia nähtävyyksiä ja upeaa taidetta.

Philadelphiassa kirjoitettiin vuonna 1776 Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus ja kumautettiin tapahtuman kunniaksi vapauden kelloa. Tänään Independence Hall ja Liberty Bell kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Phillyyn kannattaa mennä muutenkin kuin historian takia. Taidetta on kaikkialla. Upeita taidemuseoita ja julkista taidetta patsaista muraaleihin. Kaupunkia kutsutaankin maailman suurimmaksi ulkoilmataidegalleriaksi.

Liberty Hall ja Independence Bell ovat Unescon maailmanperintökohteita.
Kuva: Robin Miller for PHLCVB.

Philadelphia sijaitsee USA:n itärannikolla New Yorkin ja Washingtonin välissä. Se on jäänyt näiden mahtavien naapureidensa varjoon, vaikka siellä asuu reilut 1,5 miljoonaa asukasta. Se on itärannikon toiseksi suurin ja koko liittovaltion kuudenneksi suurin kaupunki.
Philadelphian lentokentällä kotiinsa palaava rouva tiedusteli, mistä olen tulossa ja minne menossa. Kuultuaan, että olen suomalainen ja elämäni ensimmäistä kertaa tulossa Philadelphiaan, hän ihmetteli ja alkoi heti kertoa, kuinka junalla pääsee kätevästi New Yorkiin puolessatoista tunnissa ja Washingtoniin kahdessa. Kiittelin ystävällisestä neuvosta ja sanoin, että varmasti viihdyn ihan vaan Phillyssä muutamat matkapäiväni. Ja niin viihdyinkin.

Helppo navigoida

Philadelphian keskustaa rajaa lännessä Schuylkill- ja idässä Delaware-joki. Niiden väliin jäävät pohjois-eteläsuuntaiset kadut on numeroitu 1-25 ja länsi-itäsuuntaiset kadut ovat saaneet nimensä puiden mukaan, kuten Pine Street ja Walnut Street.
William Penn suunnitteli aikoinaan kaupungin ruutukaavan. Suorat ja numeroidut kadut helpottavat liikkumista, aina tietää mihin suuntaan on menossa. Vaikka Philadelphia on miljoonakaupunki, sen keskusta-alue ja tärkeimmät nähtävyydet on helppo saavuttaa kävelemällä. Kaupungin retkitarjonnassa onkin paljon kävely- ja pyöräretkiä. Myös segway-ryhmiä näkyi kaduilla paljon.

Elfreth´s Alleyn talot toivottavat vierailijat tervetulleiksi. Täällä asuttiin jo 1700-luvulla.

Kauppahallit ja torit

Päivän Philadelphiassa voi aloittaa paikalliseen tapaan eli mennä kauppahallin herkkujen äärelle nauttimaan aamiaista. Reading Terminal Market 12th Streetin ja Arch Streetin kulmassa on yksi Amerikan vanhimmista ja suurimmista kauppahalleista. Se on toiminut vuodesta 1893. Sinne tullaan aamiaiselle ja ostamaan eväitä mukaan töihin. Lounas- ja päivällisaikaan ravintolat täyttyvät ruokailijoista. Hallissa on yli sata kauppiasta ja ravintolaa.
South 9th Street Italian Market puolestaan mainostaa itseään Amerikan vanhimpana ja suurimpana ulkoilmatorina. Sieltä haetaan kotiin vihannekset ja hedelmät, yrtit ja mausteet, kalat ja lihat. Lukuisat leipomot, gourmet kaupat ja ravintolat tarjoavat muitakin kuin italialaisia herkkuja.
Reading Terminal Market ja Italian Market ovat auki päivittäin ja molemmissa niissä järjestetään myös opastettuja tutustumiskierroksia.

Philadelphia Muses on yksi kaupungin tunnetuimmista muraaleista.

Taidetta kaikkialla

Benjamin Franklin Parkway on yksi pääkaduista. Se johtaa kaupungintalolta keskustan luoteiskulmaan Schuylkill-joen rantaa reunustavalle puistoalueelle. Täällä katu päättyy Philadelphia Museum of Art rakennuksen massiivisiin portaisiin, joita Sylvester Stallone aikoinaan juoksi Rocky-elokuvassa. Moni turisti juoksee nuo 72 porrasta ylös ihailtuaan ensin puiston laidalla olevaa pronssista Rocky-patsasta.
Benjamin Franklin Parkwayn varrelle jää useita taidemuseoita, Academy of Fine Arts, The Barnes Foundation ja Rodin Museum. The Barnes Foundationin kokoelmat olivat minulle taidekokemuksena aivan huippu. Yksityisen keräilijä Dr. Albert C. Barnesin kokoelmaa pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä taidekokoelmista. Kokoelmaan kuuluu yli 3 000 työtä. Mukana on mm. Renoir, Cézanne, Matisse, Picasso, van Gogh, Rousseau, Seurat ja Soutine. Maalaukset ovat esillä yhdessä afrikkalaisten veistosten ja naamioiden, antiikkihuonekalujen ja tekstiilien sekä keramiikkaesineiden ja työkalujen kanssa.
The Mural Mile on kierros kaupungin ydinkeskustassa. Kierroksen varrella näkee liki 40 muraalia. The Philadelphia Mural Arts program alkoi 1980-luvun alussa, kun graffitin tekijöille tarjottiin mahdollisuus toisenlaisen katutaiteen tekemiseen. Nyt Phillyn katujen varsia koristaa yli 2 000 muraalia.
Vinkit kierrokselle voi hakea Philadelphian neljästä matkailuneuvonnasta tai www.phlvisitorcenter.com.

Lisää Phillystä myös täältä.

 

Stopover Reykjavikissa

Icelandair on varsin varteenotettava vaihtoehto lennettäessä Pohjois-Amerikkaan. Heillä on hyvät yhteydet ja lisäksi jopa 7 vuorokauden stopover mahdollisuus Reykjavikissa ilman lisämaksua.
Menomatkalla seurueemme viipyi Reykjavikissa kaksi yötä. Ehdimme hyvin tutkia Reykjanesin alueen luonnonihmeitä tulopäivänä lentokentän läheisyydessä. Toisena päivänä kävimme moottorikelkkasafarilla Langjökull-jäätiköllä ja ehdimme ihailla geysireitä ja Gullfossin mahtavaa putousta. Lähtöaamuna hemmottelimme itseämme vielä Blue  Lagoonissa ennen jatkolentoamme Philadelphiaan.

 

Antti Haukkamaa

Articles

Find More  

Norwegian ja Jet Blue yhteistyöhön

Norwegian ja yhdysvaltalainen JetBlue ovat tehneet code share -sopimuksen. Yhteistyön myötä molempien halpalentoyhtiöiden asiakkaat voivat varata yhdellä varauksella lentoja molempien lentoyhtiöiden reittiverkostossa. Norwegian matkustajille aukeaa New Yorkin JFK:lta, Bostonista ja Fort Lauderdalesta yhteys Jet Bluen 60:een Yhdysvaltojen sisäiseen reittiin sekä 40 reittiin Karibialla ja Latinalaisessa Amerikassa. JetBluen asiakkaat voivat puolestaan lentää Norwegianin yli 20 reitillä Eurooppaan. ”Norwegian ja JetBlue jakavat …

Continue reading  

Väli- ja Etelä-Amerikan muinaiset kulttuurit Kansallismuseossa

Kansallismuseossa avautuu 18.10. näyttely, jossa on esillä liki 200 prekolumbiaanista esinettä 4000 vuoden ajanjaksolta, n. 2500 eaa.–1500 jaa. Joukossa on sapoteekkien uurnia, asteekkien veistoksia, mayojen keramiikkaa, Perun Nazca-alueen maljakoita ja tekstiilejä sekä Andien Moche-kulttuurin kultaisia esineitä. Italialaisen paleontologin, tutkijan ja poliitikon Giancarlo Ligabuen (1931–2015) perustama, ja hänen poikansa Inti Ligabuen johtama säätiö on kerännyt monipuolisen arkeologisen kokoelman Latinalaisen Amerikan kulttuureista. …

Continue reading  

Kävelyllä Lower East Sidella

Kävelyretket ovat mainio tapa tutustua kaupunkiin. Ja kun oppaana on paljasjalkainen, saa kaupungista paljon enemmän irti. New Yorkissa kannattaa lähteä pariksi tunniksi maailmaa kiertäneet toimittajan ja kirjailijan, Bruce Northamin matkaan. Parin tunnin kävelykierros maksaa 49 dollaria hengeltä.    

Continue reading  

Dominikaaninen Tasavalta lumoaa golfarit

Dominikaanisessa Tasavallassa on kolmisenkymmentä golfkenttää. Maa on moneen otteeseen äänestetty Karibian ja Latinalaisen Amerikan parhaaksi golfkohteeksi. Dominikaanisen Tasavallan järjestämä golfturnaus Master Golfissa keräsi kuutisenkymmentä pelaajaa. Kilpailun voittaja pääsee omakohtaisesti pelaamaan Dominikaanisen Tasavallan huippukentille. ”Monet kentistä nuolevat meren rantoja ja maisemat ovat kertakaikkisen upeat.  Meillä on 86 väylää, joilta on merinäköala”, kertoo Dominikaanisen Tasavallan Euroopan johtaja Petra Cruz. Hän myös kertoo, …

Continue reading  
X