Philadelphiassa ollaan Amerikan Yhdysvaltojen syntysijoilla

Phillyyn kannattaa mennä katsomaan historiallisia nähtävyyksiä ja upeaa taidetta.

Philadelphiassa kirjoitettiin vuonna 1776 Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus ja kumautettiin tapahtuman kunniaksi vapauden kelloa. Tänään Independence Hall ja Liberty Bell kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Phillyyn kannattaa mennä muutenkin kuin historian takia. Taidetta on kaikkialla. Upeita taidemuseoita ja julkista taidetta patsaista muraaleihin. Kaupunkia kutsutaankin maailman suurimmaksi ulkoilmataidegalleriaksi.

Liberty Hall ja Independence Bell ovat Unescon maailmanperintökohteita.
Kuva: Robin Miller for PHLCVB.

Philadelphia sijaitsee USA:n itärannikolla New Yorkin ja Washingtonin välissä. Se on jäänyt näiden mahtavien naapureidensa varjoon, vaikka siellä asuu reilut 1,5 miljoonaa asukasta. Se on itärannikon toiseksi suurin ja koko liittovaltion kuudenneksi suurin kaupunki.
Philadelphian lentokentällä kotiinsa palaava rouva tiedusteli, mistä olen tulossa ja minne menossa. Kuultuaan, että olen suomalainen ja elämäni ensimmäistä kertaa tulossa Philadelphiaan, hän ihmetteli ja alkoi heti kertoa, kuinka junalla pääsee kätevästi New Yorkiin puolessatoista tunnissa ja Washingtoniin kahdessa. Kiittelin ystävällisestä neuvosta ja sanoin, että varmasti viihdyn ihan vaan Phillyssä muutamat matkapäiväni. Ja niin viihdyinkin.

Helppo navigoida

Philadelphian keskustaa rajaa lännessä Schuylkill- ja idässä Delaware-joki. Niiden väliin jäävät pohjois-eteläsuuntaiset kadut on numeroitu 1-25 ja länsi-itäsuuntaiset kadut ovat saaneet nimensä puiden mukaan, kuten Pine Street ja Walnut Street.
William Penn suunnitteli aikoinaan kaupungin ruutukaavan. Suorat ja numeroidut kadut helpottavat liikkumista, aina tietää mihin suuntaan on menossa. Vaikka Philadelphia on miljoonakaupunki, sen keskusta-alue ja tärkeimmät nähtävyydet on helppo saavuttaa kävelemällä. Kaupungin retkitarjonnassa onkin paljon kävely- ja pyöräretkiä. Myös segway-ryhmiä näkyi kaduilla paljon.

Elfreth´s Alleyn talot toivottavat vierailijat tervetulleiksi. Täällä asuttiin jo 1700-luvulla.

Kauppahallit ja torit

Päivän Philadelphiassa voi aloittaa paikalliseen tapaan eli mennä kauppahallin herkkujen äärelle nauttimaan aamiaista. Reading Terminal Market 12th Streetin ja Arch Streetin kulmassa on yksi Amerikan vanhimmista ja suurimmista kauppahalleista. Se on toiminut vuodesta 1893. Sinne tullaan aamiaiselle ja ostamaan eväitä mukaan töihin. Lounas- ja päivällisaikaan ravintolat täyttyvät ruokailijoista. Hallissa on yli sata kauppiasta ja ravintolaa.
South 9th Street Italian Market puolestaan mainostaa itseään Amerikan vanhimpana ja suurimpana ulkoilmatorina. Sieltä haetaan kotiin vihannekset ja hedelmät, yrtit ja mausteet, kalat ja lihat. Lukuisat leipomot, gourmet kaupat ja ravintolat tarjoavat muitakin kuin italialaisia herkkuja.
Reading Terminal Market ja Italian Market ovat auki päivittäin ja molemmissa niissä järjestetään myös opastettuja tutustumiskierroksia.

Philadelphia Muses on yksi kaupungin tunnetuimmista muraaleista.

Taidetta kaikkialla

Benjamin Franklin Parkway on yksi pääkaduista. Se johtaa kaupungintalolta keskustan luoteiskulmaan Schuylkill-joen rantaa reunustavalle puistoalueelle. Täällä katu päättyy Philadelphia Museum of Art rakennuksen massiivisiin portaisiin, joita Sylvester Stallone aikoinaan juoksi Rocky-elokuvassa. Moni turisti juoksee nuo 72 porrasta ylös ihailtuaan ensin puiston laidalla olevaa pronssista Rocky-patsasta.
Benjamin Franklin Parkwayn varrelle jää useita taidemuseoita, Academy of Fine Arts, The Barnes Foundation ja Rodin Museum. The Barnes Foundationin kokoelmat olivat minulle taidekokemuksena aivan huippu. Yksityisen keräilijä Dr. Albert C. Barnesin kokoelmaa pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä taidekokoelmista. Kokoelmaan kuuluu yli 3 000 työtä. Mukana on mm. Renoir, Cézanne, Matisse, Picasso, van Gogh, Rousseau, Seurat ja Soutine. Maalaukset ovat esillä yhdessä afrikkalaisten veistosten ja naamioiden, antiikkihuonekalujen ja tekstiilien sekä keramiikkaesineiden ja työkalujen kanssa.
The Mural Mile on kierros kaupungin ydinkeskustassa. Kierroksen varrella näkee liki 40 muraalia. The Philadelphia Mural Arts program alkoi 1980-luvun alussa, kun graffitin tekijöille tarjottiin mahdollisuus toisenlaisen katutaiteen tekemiseen. Nyt Phillyn katujen varsia koristaa yli 2 000 muraalia.
Vinkit kierrokselle voi hakea Philadelphian neljästä matkailuneuvonnasta tai www.phlvisitorcenter.com.

Lisää Phillystä myös täältä.

 

Stopover Reykjavikissa

Icelandair on varsin varteenotettava vaihtoehto lennettäessä Pohjois-Amerikkaan. Heillä on hyvät yhteydet ja lisäksi jopa 7 vuorokauden stopover mahdollisuus Reykjavikissa ilman lisämaksua.
Menomatkalla seurueemme viipyi Reykjavikissa kaksi yötä. Ehdimme hyvin tutkia Reykjanesin alueen luonnonihmeitä tulopäivänä lentokentän läheisyydessä. Toisena päivänä kävimme moottorikelkkasafarilla Langjökull-jäätiköllä ja ehdimme ihailla geysireitä ja Gullfossin mahtavaa putousta. Lähtöaamuna hemmottelimme itseämme vielä Blue  Lagoonissa ennen jatkolentoamme Philadelphiaan.

 

Antti Haukkamaa

Articles

Find More  

Finnair aloitti Los Angelesin lennot

Finnair palasi Los Angelesiin 31.3. Lentonumero on vakuuttava AY1. Yhtiö lensi Los Angelsiin jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, vuosina 1981-1991. Vuosikymmenten tauon jälkeen lento aloitettiin nyt uudelleen. LAXiin lennetään kolme kertaa viikossa, tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Lentoaika on 11 tuntia ja paluussa 10 tuntia 30 minuuttia. Myös toiseen Finnairin Kalifornian kohteeseen, San Franciscoon, lisätään toukokuussa neljäs viikkovuoro. Yhdistämällä Los Angelesin ja …

Continue reading  

Yhdysvaltain shutdown vaikuttaa lentoliikenteeseen ja lennonjohtoon

Sen pitkittyminen voi aiheuttaa painetta USA:n taloudelle, joka voi edelleen näkyä lentojen kysynnässä. Vaikutukset lentoliikenteeseen ovat jo pitkittyneet ja nakertavat monella tavalla alan kannattavuutta. Lennonjohdossa ja turvatarkastuksissa tehdään töitä palkatta. lmailualalla liittovaltion osittainen sulkeminen näkyy turvallisuusviranomaisten TSA:n (The transport Security Administration) ja ilmailuhallinnon FAA:N (Federal Aviation Administration) henkilökunnan joukkosairastumisina ja vajaus näkyy mm. pidentyneinä turvatarkastusjonoina lentokentillä. Lentoyhtiöt ovat raportoineet epävarmuudesta …

Continue reading  

Titicacaan vedenalainen museo

Bolivia avaa ensi vuonna vedenalaisen museon myyttiselle Titicacan järvelle. Kyseessä on Bolivian ensimmäinen vedenalainen museo, jonka odotetaan houkuttelevan maahan lisää erityisesti historiasta kiinnostuneita matkailijoita. Museo rakennetaan lähelle San Pedro de Tiquinaa, noin 100 kilometriä itään La Pazista. Se sijaitsee Titicaca-järven rannalla, ja siinä on kaksi rakennusta; yksi rannalla ja toinen osittain veden alla, joka esittelee arkeologisia kohteita. Viime vuonna belgialainen …

Continue reading  

Asunnottomat riesana San Franciscossa

Yhdysvaltain Länsirannikolla, San Franciscossa on noin 6 900 asunnotonta. Se on kuudenneksi eniten koko maassa. Ainoastaan mm. New Yorkissa, Los Angelesissa ja Seatllessa nukkuun useampi asunnoton kadulla. Koko Yhdysvalloissa kerrotaan olevan yli puoli miljoonaa asunnotonta, ja heidän määränsä kasvoi viime vuonna yhdellä prosentilla – ensimmäistä kertaa yli seitsemään vuoteen. San Franciscon uusi pormestari, ensimmäistä kertaa nainen ja afroamerikkailainen, London Breed, …

Continue reading  
X