Hyppää sisältöön
· Leena

Suomalainen DNA synnytti musiikkiteoksen

Visit Finland ja Apocalyptica muuttivat suomalaisen DNA:n musiikiksi

Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppisen säveltämä The Symphony of Extremes -teos on syntynyt suomalaisten DNA:sta. Sävellys ja siitä tehty musiikkivideo yhdistävät taiteen, tieteen ja matkailun uudenlaisella tavalla nostaen esiin suomalaista sielunmaisemaa ja korostaen maan väkeviä kontrasteja.

”Suomi on kiinnostava matkailukohde erityisesti aitouden ja matkailijoita kiehtovien ääripäiden ansiosta. Ääripäät näyttäytyvät ihmisissä, vuodenajoissa ja luonnossa valona ja pimeytenä, kylmänä ja kuumana sekä veden eri elementteinä”, Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen Finprolta kuvailee.

Tarina kiehtovista äärimmäisyyksistä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

The Symphony of Extremesteoksen sävelsi Apocalyptica-yhtyeen keulahahmo Eicca Toppinen.  Sinfoniassa yhdistyvät sello ja metallimusiikki.

“Oli todella mielenkiintoista säveltää biisi, jonka lähtökohtana on suomalaisten perimä. Vei aikaa löytää oikea lähestymistapa, sillä DNA-ketjuthan eivät itsessään kuulosta miltään. Lopulliseen sävellykseen päätyi DNA:ta monenlaisissa muodoissa, jopa riffeinä. Halusimme luoda teokseen suomalaisen tunnelman, jonka toivon erottuvan kuulijoidenkin korvaan. Tämä on ollut antoisa projekti ja kunnianosoituksemme 100-vuotiaalle Suomelle”, Toppinen toteaa ja kertoo ottavansa sinfonian myös Apocalyptican ohjelmistoon esitettäväksi.

Sinfonialle luodun musiikkivideon ajatuksena on esitellä Suomen matkailullisia vetovoimatekijöitä. Video on sekoitus maalauksellista elokuvaa ja monipuolista luontokuvaa eri puolilta Suomea. Musiikkivideo inspiroi, herättää mielikuvituksen eloon, luo uusia assosiaatioita ja rakentaa yhteistä tarinaa suomalaisen luonnon ja sielunmaiseman välille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tieteen ja taiteen liitto

Sinfoniaa varten on kerätty näytteitä Suomen ääripäistä; Nuorgamista, Hattuvaarasta ja Hiittisten saaristossa asuvilta ihmisiltä. Näytteiden DNA:n emäkset on käännetty ääniksi. Konsulttina toimi Tampereen yliopiston vieraileva professori Jonathan Middleton, joka on kehittänyt tätä varten oman laskentaohjelman.

Asiantuntijoina projektissa ovat olleet Helsingin yliopiston genetiikan pro­fessori Päivi Onkamo, jonka tutkimusaiheena on muinaisen Suomen ja lähiseutujen ihmisten DNA sekä Suomen molekyylilääketieteen instituu­tin tutkimusjohtaja Janna Saarela. Hän on vastannut DNA-näytteiden keräyksestä ja tulosten analysoinnista.

Kuva: Vastavalo/Teemu Tretjakov

Leena